gyűrűpárok

Jermakov Katalin ékszertervező műhelyében remekül megférnek az egymással kiáltó ellentétben lévő tárgyak.

A helyiség egyik felében a fém megmunkálására alkalmas gépek várakoznak, a másik felében vitrinbe rendezve a munka eredményei: különleges gyűrűk, láncok sorakoznak. Katalin által készített ékszerek is kontrasztosak: fekete és fehér, fa és fém, homorú és domború, kemény és lágy. Páros gyűrűi kiegészítik egymást ikergyűrűi pedig összecsúsztathatók, ám külön-külön is viselhetők. Meghökkentő ujjközgyűrűiből hol égővörös tollak állnak ki, hol a természetet jelképező, két lap közé csúsztatott falevelek. Hétköznapinak nem mondható, különös kisugárzású tárgyak.

– Miért lettél ötvös?

– Tizennégy évesen, amikor a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába jelentkeztem, három szakot jelöltem meg. Ötvösnek vettek fel. Amikor először megálltam az óriási esztergapad mellett, felmerült bennem, hogy mit is keresek itt. Aztán az első évben rájöttem, hogy ezt nekem találták ki. Ebben a szakmában nagyon személyes légies tartalmat kell becsomagolni egy látszólag rideg kemény anyagba. Az Iparművészeti Főiskolán az ötvösség mellett fémipari formatervezést is végeztem, és diplomamunkaként egy köztéri padot készítettem. Talán ennek köszönhettem, hogy a következő évben felkértek az M3-as autópálya pihenőbútorainak elkészítésére.

– Ezektől a nagyméretű tárgyaktól hogyan jutottál el az ékszertervezésig és az önálló stúdióig?

– A kilencvenes évek elején sorra nyíltak a galériák, amelyek kortárs ékszerekkel kezdtek foglalkozni. Volt tehát helyünk, ahol műtárgynak is beillő ékszert tudtunk kiállítani és eladni. Lassanként ismertté váltak a munkáink. Véletlenül bukkantam erre a szentendrei épületre, amelyben négy ötvös kollégával ékszerstúdiót alapítottunk. Gyakran hívunk külföldi művészeket, akik előadásokat, bemutatókat tartanak, és viszik a hírünket szerte a világban. Ennek köszönhetően sokan ismernek már minket külföldön is.

– Honnan meríted az ékszereidhez az ötleteket?

– A tárgyaim egymásból következnek, és egy-egy központi gondolat köré szerveződnek. Gyakran készítek ékszereket megrendelésre és pályázatra is. Ilyenkor érzékennyé válok egy témára, és szembesülök azzal, hogy a világ összes információja itt van körülöttem, csak meg kell látnom. Olyan helyzetekben veszek észre a témához kapcsolódó dolgokat, amelyek máskor fel se tűntek volna. Amikor már elegendő információt gyűjtöttem leülök tervezni, és kitalálom, hogy milyen méretben, milyen anyagból, színből készítem majd el az ékszert.

– Azt szokták mondani hogy a tárgyaid különös vonzerővel rendelkeznek az ékszereidet viselő emberek felismerik egymást…

– Előfordult, hogy két ember azért kezdett el beszélgetni, mert rájöttek, hogy mindketten általam készített gyűrűpárt viselnek. De hasonló érdekességek történnek a holdas gyűrűkkel is.

Katalin ekkor lehúzza ujjáról az elsőre közönséges ezüstkarikának tűnő gyűrűjét, és leteszi az asztalra. A félkör alakú karikán belül kirajzolódik a hold arca.

– Ez az egyetlen ékszer, amelyet mindig viselek, soha nem válok meg tőle. Többen is mondták hogy ez a gyűrűtípus számukra kultikus tárgy. Például három barátnő vásárolt egyet, és mindig az hordja, aki a leginkább segítségre szorul. Bizonyos tárgyaknak valóban lehet valami olyan kisugárzása, amitől a viselője különös erőt tulajdonít neki. A polinézek ezt nevezik manának, innen ered egyébként a stúdió neve is. Az volt a célunk, hogy a tulajdonossal párbeszédet folyatató tárgyakat készítsünk. A visszajelzésekből úgy tűnik, sikerült.

(Kiskegyedben megjelent cikk)