Ji-king ékszerek

Erőteljes ellentétek egymáshoz való viszonyulása köszönt vissza a kiállításon szereplő majd minden tárgynál: mindenekelőtt földi világunk kettősségét tükröző fekete és fehér, lágy és kemény anyagok, a férfi-nő kapcsolatra utaló négyzet és kör, homorú és domború felületek.

Különféle színek, eltérő, de egymásba fonódó formák, az ezüst és – részben az emberiség őstörténete óta ismert – természeti anyagok felhasználásával egymásra ható kontrasztok feszülnek egymásnak, melyek végül – mintegy dialógust generálva – összeforrnak, egységesülnek. Az összetartozás jelképrendszere manifesztálódik ezekben a munkákban, melyekben a régi kultúrák hagyományai, ezen belül motívumai testesülnek meg végtelenül letisztultan, napjainkra jellemző tömör megfogalmazásban. Műveinek számomra az egyik legmegkapóbb tulajdonsága, hogy nyugalmat sugárzó voltuk mellett igen dinamikusak.

Zoltán Tamás, ötvös iparművész

ezüst ében nyakék
ezüst ében nyakék

Ékszerem alapjául egy  Japánban meghonosodott személyes tárgyak tartására használatos tokot választottam. Az  inrók szerkezetére utaló – jelen esetben – nyakbavaló három fekete-fehér korongot rejt, melyek a Yi Jingben leírt hexagramok létrehozására alkalmasak. Az ékszer mintázata a Yi Jing 64 fajta kombinációjára utal. A hálózat sarkaiban optikai hatásként kialakuló apró fekete körök a látható és nem látható dolgok valóságát mutatják. Az egész tárgyon hangsúlyosan megjelenő négyzet és kör, fekete és fehér, fa és fém, lágy és kemény anyag egyenrangú alkalmazása kísérlet a végletek kiegyenlítésére, a bennük rejlő harmónia megtalálására.

ezüst ében nyakék

Az ékszer egy, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményi tárgyának inspirációjára készült. A fekete ébenfa elemek a Ji King hexagramok szerint változtathatók, az összekötő jade lánc – a kínai hagyományban igen értékes anyagként ég és föld közötti kapcsolatot jelképezi.